Thursday, May 13, 2010

asam tumis sulur keladi

Asam tumis sulur keladi

BAHAN-BAHANNNYA :-)
1 cekak sulur keladi @ 1 bungkus sulur keladi yang siap disiang (ada jual di pasartani)
2 ekor ikan kembong besar
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit, disiat
Garam dan secubit gula1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
1/2 camca teh serbuk kunyitAir secukupnya
3 biji cili merah*
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
Sulur keladi dicelur dengan asam keping dan sedikit garam hingga lembut, tapi jangan lama2. Toskan. Ikan kembong disiang, cuci bersih dan kerat dua. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit, kacau rata dan tuang air secukupnya.
Tambah kiub ikan bilis, daun kunyit dan 2 keping asam gelugor, bila mendidih, masukkan ikan dan sulur keladi tadi, masak hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

0 comments: