Thursday, May 13, 2010

Urap Daun Turi

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak daun turi (biar yang muda sedikit), diasingkan dari tangkai, cuci dan toskan
1 cawan padat, kelapa parut putih
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan*
4 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*1 inci isi cekur*
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*(*ditumbuk hancur)
Garam dan gula seculup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Gaul kelapa parut putih tadi bersama bahan tumbuk halus. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok saja), kemudian masukkan daun turi yang telah ditoskan. Gaul hingga rata.
Panaskan kuali, masukkan urap tadi dan masak sekejap hingga daun turi lembut. Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat. Kalau nak pedas boleh tambah cili padi dalam bahan tumbuk halus tadi....

0 comments: